Ενδομητρίωση & Εγκυμοσύνη
Οι ασθενείς που πάσχουν από ενδομητρίωση πολλές φορές προβληματίζονται σχετικά με το αν θα επηρεάσει την δυνατότητά τους σε εγκυμοσύνη. Επιπλέον τους απασχολεί η διαδικασία που ακολουθείται κατά την εγκυμοσύνη με ενδομητρίωση και αν τυχόν προκληθούν επιπλοκές.
Πώς επηρεάζει η ενδομητρίωση στη γονιμότητα;
Η ενδομητρίωση δεν προκαλεί απαραίτητα υπογονιμότητα, αλλά υπάρχει συσχέτιση με προβλήματα γονιμότητας, αν και η αιτία δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένη. Ακόμη και με εκτεταμένη ενδομητρίωση, η φυσική σύλληψη είναι ακόμα δυνατή. Υπολογίζεται ότι το 60-70% των ατόμων με ενδομητρίωση έχουν τη δυνατότητα φυσικής σύλληψης.
Ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει τη γονιμότητα για οποιονδήποτε ασθενή ή μη είναι η ηλικία. Η γονιμότητα μειώνεται δραστικά μετά την ηλικία των 38 ετών, τόσο λόγω του ρυθμού με τον οποίο τα ωάρια που βρίσκονται στο σώμα ελαχιστοποιούνται όσο και λόγω των αυξημένων ποσοστών για αποβολές και χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
Μέθοδοι επίτευξής εγκυμοσύνης με ενδομητρίωση:
Για τις ασθενείς με ενδομητρίωση που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, ένα ποσοστό θα καταφέρει την εγκυμοσύνη κατόπιν εξέτασης και εξατομικευμένης θεραπείας από έναν εξιδεικευμένο Γυναικολόγο – Μαιευτήρα. Αυτό θα γίνει είτε μέσω χειρουργικής επέμβασης αφαίρεσης ενδομητρίωσης είτε μέσω τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (π.χ. εξωσωματική γονιμοποίηση).
Κατόπιν εξέτασης από έναν γυναικολόγο – μαιευτήρα θα υπολογιστεί το μέγεθος της ενδομητρίωσης και η εξατομικευμένη μέθοδος που θα ακολουθηθεί για την επίτευξη εγκυμοσύνης.
Παραδείγματα θεραπειών για θέματα γονιμότητας που σχετίζονται με την ενδομητρίωση περιλαμβάνουν:
- Κατάψυξη των ωαρίων: Η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει το απόθεμα των ωοθηκών, επομένως ορισμένοι γιατροί μπορεί να συστήσουν τη διατήρηση των ωαρίων σε περίπτωση που επιθυμεί η ασθενής να μείνει έγκυος αργότερα
- Υπερωορρηξία και ενδομήτρια σπερματέγχυση (SO-IUI): Αυτή είναι μια επιλογή για όσους έχουν φυσιολογικές σάλπιγγες, ήπια ενδομητρίωση και των οποίων ο σύντροφος έχει σπέρμα χωρίς προβλήματα γονιμότητας.
- Επίσης ο Μαιευτήρας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα γονιμότητας όπως η κλομιφαίνη. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στην παραγωγή δύο έως τριών ώριμων αυγών.
- Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF): Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει την εξαγωγή ενός ωαρίου από τον ασθενή και του σπέρματος από τον σύντροφό ή δότη. Το ωάριο στη συνέχεια γονιμοποιείται έξω από το σώμα και εμφυτεύεται στη μήτρα.
Επιπλέον για την επίτευξη της εγκυμοσύνης στους ασθενείς με ενδομητρίωση συνίσταται:
Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους για το εκάστοτε σωματότυπο.
Η τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες.
Η ενασχόληση με ελαφριά άσκηση σε καθημερινή βάση (παραδείγματα περιλαμβάνουν περπάτημα, ποδήλατο και αερόβια γυμναστική)
Η ενδομητρίωση προκαλεί προβλήματα στην εγκυμοσύνη;
Υπάρχει επιστημονική συζήτηση σχετικά με το εάν οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης «μετέπειτα» αυξάνονται λόγω της ενδομητρίωσης, ωστόσο, δεν υπάρχει αρκετή έρευνα προς το παρόν για να τεκμηριώσει αυτούς τους ισχυρισμούς.
Κατά την εγκυμοσύνη τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης όπως ο πόνος συνήθως βελτιώνονται, βέβαια μετά τον τοκετό ο πόνος μπορεί να επανέλθει καθώς επιστρέφει η έμμηνος ρήση.
Δυστυχώς, η αποβολή είναι ένα κοινό πρόβλημα σε όλες τις εγκυμοσύνες, ανεξάρτητα από το αν έχετε ενδομητρίωση ή όχι. Η αποβολή συμβαίνει σε περίπου 1 στις 5 εγκυμοσύνες και εάν έχετε ενδομητρίωση, ο κίνδυνος αυξάνεται σε περίπου 1 στις 4. Ταυτόχρονα στους ασθενείς με ενδομητρίωση διπλασιάζεται και ο κίνδυνος εκτοπικής εγκυμοσύνης.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η συνεχής παρακολούθηση και συμβουλευτική από έναν εξιδεικευμένο Γυναικολόγο – Μαιευτήρα, ο οποίος θα προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει τους παράγοντες κινδύνου κατά την κύηση.
.