Ενδομήτριο

Subtitle for the blog page

Ενδομήτριο

Ενδομήτριο

Τι είναι το ενδομήτριο και ποια η λειτουργία του;

Όπως σημειώνει ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας Δρ Π. Πατραμάνης, το ενδομήτριο είναι μέρος της ανατομίας του γυναικείου γεννητικού συστήματος και αποτελεί την εσωτερική επένδυση της μήτρας. Πρόκειται για την επένδυση του βλεννογόνου, η οποία αλλάζει πάχος κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Η μήτρα διαθέτει και άλλα 2 στρώματα, τον τράχηλο και το μυομήτριο. Το ενδομήτριο αποτελείται και αυτό με τη σειρά του από τρία στρώματα:

  • Βασική στιβάδα: Πρόκειται για τη βαθύτερη ενδομήτρια στιβάδα που εντοπίζεται απέναντι από το μυομήτριο και η οποία δεν μεταβάλλεται ιδιαίτερα σε όλο τον κύκλο της γυναίκας.
  • Stratum spongiosum: Είναι το ενδιάμεσο σπογγώδες στρώμα του ενδομητρίου.
  • Stratum compactum: Είναι το εξωτερικό στρώμα του ενδομητρίου. Σε σύγκριση με τα άλλα στρώματα του ενδομητρίου, είναι πιο λεπτό και συμπαγές.

Το ενδομήτριο όντας η επένδυση της μήτρας, αποτρέπει τις συμφύσεις μεταξύ των τοιχωμάτων του μυομητρίου, διατηρώντας έτσι την κοιλότητα της μήτρας όπως πρέπει να είναι.

Κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, το ενδομήτριο αναπτύσσεται σε ένα παχύ, πλούσιο σε αιμοφόρα αγγεία στρώμα αδενικού ιστού. Αυτό συνιστά το βέλτιστο περιβάλλον για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου, προκειμένου να ξεκινήσει η εγκυμοσύνη. Η φάση αυτή του ενδομητρίου ονομάζεται πολλαπλασιαστική. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι αδένες και τα αιμοφόρα αγγεία στο ενδομήτριο αυξάνονται περαιτέρω σε μέγεθος και αριθμό. Οι αγγειακοί χώροι συγχωνεύονται και αλληλοσυνδέονται, σχηματίζοντας τον πλακούντα, ο οποίος παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο.
Στην περίπτωση της μη εγκυμοσύνης το ενδομήτριο αποπίπτει.

Η εκκριτική φάση ξεκινά αμέσως μετά την ωορρηξία και φτάνει μέχρι την έμμηνο ρύση. Το ενδομήτριο εκκρίνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και υγρά. Η αναγκαία ορμόνη, στην παρούσα φάση, είναι η προγεστερόνη. Πρωτεΐνες, λιπίδια και γλυκογόνο εκκρίνονται από τους αδένες του ενδομητρίου, καθώς είναι απαραίτητα στη θρέψη του εμβρύου. Επιπροσθέτως, λειτουργούν αποτρεπτικά όσον αφορά τη διάσπαση του ενδομητρίου.

Υπάρχουν μικρόβια στο ενδομήτριο;

Οι επικρατούσες, μέχρι προσφάτως, αντιλήψεις ήθελαν το ενδομήτριο να μην περιέχει μικρόβια. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι στο ενδομήτριο συναντώνται μικρόβια (όπως σε άλλες περιοχές του σώματος), τα οποία συμμετέχουν σε φυσικές διαδικασίες.

Υπό κανονικές συνθήκες στο ενδομήτριο συναντώνται μόνο οι γαλακτοβάκιλλοι, που έχουν προστατευτικό ρόλο. Όμως, ενδέχεται να εισέλθουν στο ενδομήτριο αερόβια ή άτυπα βακτήρια όπως το μυκόπλασμα, το ουρεόπλασμα και τα χλαμύδια, με τα τελευταία να ανήκουν στα ΣΜΝ.

Τα μικρόβια που εισέρχονται στο ενδομήτριο πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα καθώς μπορούν όχι μόνο να προκαλέσουν χρόνια λοίμωξη (ενδομητρίτιδα), αλλά και να επηρεάσουν τη σωστή λειτουργία του ενδομητρίου. Δυσχεραίνει εν ολίγοις η εμφύτευση του εμβρύου και τίθενται προβλήματα υπογονιμότητας.

Ενδομήτριο: Ποιες παθήσεις συνδέονται μαζί του;

Εκτός από τα μικρόβια και άλλες παθήσεις συνδέονται με το ενδομήτριο, οι οποίες δυνητικά επηρεάζουν τη γονιμότητα της γυναίκας.  Ο Δρ Π. Πατραμάνης επισημαίνει τις ακόλουθες:

Ενδομήτριο και εξωσωματική γονιμοποίηση

Το πάχος του ενδομητρίου αναδεικνύεται σημαντικός παράγοντας για μια επιτυχή εγκυμοσύνη μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες. Το ενδομήτριο που έχει αναπτυχθεί επαρκώς, θεωρείται ένδειξη ότι λειτουργεί όπως πρέπει και ως εκ τούτου αυξάνονται οι πιθανότητες να φιλοξενήσει το έμβρυο. Ασφαλώς η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το πλήθος και η ποιότητα των εμβρύων αλλά και γενικότερα η ευρύτερη κατάσταση της μήτρας.

 

Για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το ενδομήτριο ή άλλα γυναικολογικά ζητήματα, επικοινωνήστε άμεσα με τον Γυναικολόγο – Μαιευτήρα Δρ. Πατραμάνη. Η ευρεία εξειδίκευσή του και η πολυετής πείρα του, τον καθιστούν αρμόδιο να σας συμβουλεύσει αλλά και να βρει τη βέλτιστη θεραπεία σε οποιοδήποτε ζήτημα σας απασχολεί.

επικοινωνία

επικοινωνία

medifem
medifem, on in Uncategorized