Εμβολιασμός Κατά Της COVID-19 Στην Εγκυμοσύνη

Subtitle for the blog page

Εμβολιασμός Κατά Της COVID-19 Στην Εγκυμοσύνη

Εμβολιασμός Κατά Της COVID-19 Στην Εγκυμοσύνη

Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στην εγκυμοσύνη είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολύ τις μέλλουσες μητέρες την περίοδο της πανδημίας. Δικαίως, λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης, υπήρχαν πολλές αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητά του, τόσο στο γενικό πληθυσμό, όσο και στις γυναίκες που επρόκειτο να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί. Ευτυχώς, με την πάροδο του χρόνου, η επιστήμη, μέσα από έγκυρες και αξιόπιστες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως, έφερε στο προσκήνιο όλες τις απαραίτητες απαντήσεις γύρω από το ζήτημα.

Τα εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν στις μελέτες για τις γυναίκες που κυοφορούν περιείχαν τεχνολογία m-RNA. Συνεπώς, πρόκειται για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Η ασφάλεια και η προστασία που παρέχουν στον οργανισμό, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πλέον αδιαμφισβήτητη. Όσες μέλλουσες μητέρες θέλουν να εμβολιαστούν, μπορούν να το κάνουν σε όποιο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους επιθυμούν. Επίσης, μπορούν να εμβολιαστούν και αμέσως μετά τον τοκετό, ανεξάρτητα από τον τρόπο που έγινε (φυσική γέννα ή καισαρική).

Οι περισσότερες έγκυες, σύμφωνα με στατιστικές, είναι ασυμπτωματικές ή εμφανίζουν πολύ ήπια συμπτώματα σε περίπτωση νόσησης. Ωστόσο, μια έγκυος γυναίκα που θα νοσήσει βαριά είναι πολύ πιο πιθανό να καταλήξει σε ΜΕΘ από μια γυναίκα που δεν είναι έγκυος. Αυτό ακριβώς το επικίνδυνο ενδεχόμενο αντιμετωπίζει ο εμβολιασμός, μειώνοντας δραστικά την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο.

Εμβολιασμός Κατά Της COVID-19 στην Εγκυμοσύνη – Πλεονεκτήματα

  1. Μείωση κινδύνου για σοβαρή νόσο

Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό έχουν αποδειχθεί, εκτός από ασφαλή, αποτελεσματικά απέναντι στο ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης. Οι γυναίκες που σκέφτονται να αποκτήσουν παιδί ή βρίσκονται ήδη σε περίοδο κύησης, μπορούν να αποτρέψουν την νοσηλεία τους  σε κάποιο νοσοκομείο στο 95% των περιπτώσεων. Έτσι προστατεύονται και οι ίδιες και το βρέφος από πιθανές επιπλοκές.

  1. Ενδεχόμενη προστασία του μωρού από τον κορωνοϊό

Το νεογέννητο έχει πολλές πιθανότητες να αποκτήσει ανοσία απέναντι στην COVID-19, αν η μητέρα έχει εμβολιαστεί. Το εμβόλιο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα με στόχο να δημιουργήσει αντισώματα απέναντι στον ιό. Κάποια από αυτά τα αντισώματα έχει παρατηρηθεί ότι μπορούν να μεταδοθούν στο βρέφος. Έτσι, ακόμη κι αν το βρέφος δε μπορεί να κάνει το εμβόλιο λόγω ηλικίας, έχει ανοσία απέναντι στην Cοvid-19.

  1. Ενδεχόμενη προστασία από επιπλοκές

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό διάφορες επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν από τη νόσηση με κορωνοϊό. Τέτοιες είναι ο πρόωρος τοκετός καθώς και ο ενδομήτριος θάνατος του εμβρύου. Προστασία, όμως, δεν παρέχει μόνο στο βρέφος αλλά και σε μια μητέρα που πάσχει από κάποιο σοβαρό, υποκείμενο νόσημα, όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης. Όλες οι μέλλουσες μητέρες που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα μπορούν να προστατευθούν αποτελεσματικά μέσω του εμβολιασμού.

Εμβολιασμός Κατά Της COVID-19 στην Εγκυμοσύνη – Γονιμότητα

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που προβλημάτισε τις γυναίκες, ιδιαίτερα τα νεαρά κορίτσια, ήταν εκείνο της γονιμότητας. Υπάρχει πιθανότητα τα εμβόλια να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και να δημιουργήσουν προβλήματα γονιμότητας; Η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να συνδέουν την δράση των εμβολίων με δυσλειτουργίες στη γονιμότητα. Οι έρευνες έδειξαν πως οι άνθρωποι που νόσησαν με την COVID-19, δεν εμφάνισαν ούτε υπογονιμότητα, ούτε στειρότητα.

Η προστασία του βρέφους

Είναι γεγονός πως τα νεογέννητα δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η εμφάνιση λοίμωξης, λόγω κάποιου μικροβίου που βρίσκεται στο χώρο του μαιευτηρίου, είναι ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο. Επειδή, όμως, δεν μπορούν να εμβολιαστούν ακόμη, η προστασία της υγείας τους είναι ένα ευαίσθητο θέμα που εξαρτάται από το περιβάλλον τους. Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 σε άτομα που έρχονται σε τακτική επαφή με το βρέφος είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας του ανοσοποιητικού του συστήματος. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για άλλους ιούς που μεταδίδονται με την ίδια ευκολία που μεταδίδεται ο κορωνοϊός, όπως για παράδειγμα η γρίπη.

Αν μια γυναίκα νοσήσει ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτώματα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία του βρέφους. Επίσης, αν ένα βρέφος βρεθεί θετικό στο κορωνοϊό στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα νοσήσει ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτώματα. Σε περίπτωση, όμως, που το βρέφος εμφανίσει κάποιο σοβαρό σύμπτωμα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Είτε πρόκειται για κορωνοϊό, είτε για κάποια άλλη ασθένεια, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί, καθώς η καθυστέρηση μπορεί επιδράσει αρνητικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τέτοια συμπτώματα είναι:

  • Υψηλός πυρετός
  • Λήθαργος
  • Βήχας
  • Εμετός
  • Διάρροια

Θηλασμός & COVID-19

Σε περίπτωση που μια μητέρα νοσεί με κορωνοϊό και βρίσκεται στο στάδιο του θηλασμού, τότε προτείνονται οι παρακάτω ενέργειες, ώστε να προστατευτεί το βρέφος.

  • Καλό πλύσιμο χεριών πριν το θηλασμό
  • Χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του θηλασμού
  • Σωστός καθαρισμός της αντλίας του θήλαστρου

Είναι σημαντικό να προφυλαχθεί το βρέφος με κάθε τρόπο από την COVID-19. Συνεπώς, η τακτική χρήση αντισηπτικού σε επιφάνειες που αγγίζει ή ξαπλώνει το μωρό είναι απαραίτητη. Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με θέματα προφύλαξης, οι μητέρες μπορούν να απευθυνθούν στο γιατρό τους για ακόμη καλύτερη πρόληψη.

επικοινωνίαεπικοινωνία

medifem
medifem, on in Uncategorized