Εγκυμοσύνη & Εβδομάδες
Η εγκυμοσύνη είναι η πιο ξεχωριστή και ιδιαίτερη περίοδος που διανύει μία γυναίκα. Από την στιγμή που μαθαίνει πως πρόκειται να γίνει μητέρα, γεννώνται χιλιάδες συναισθήματα. Η χαρά, το άγχος, ο φόβος, ο ενθουσιασμός και η αγάπη είναι μόνο κάποια από αυτά που νιώθει, όπως και ο πατέρας. Ωστόσο, η εμπειρία της μητέρας είναι εντονότερη καθώς το έμβρυο δημιουργείται και αναπτύσσεται μέσα της. Είναι πολύ φυσιολογικό λοιπόν, μία γυναίκα που γίνεται πρώτη φορά μαμά, να ανησυχεί για το μέλλον. Ως εκ τούτου, έχει πάρα πολλές απορίες σχετικά με την εγκυμοσύνη και τις εβδομάδες, όπου μόνο ο γυναικολόγος της μπορεί να της τις λύσει. Ο ιατρός είναι σε θέση να αναλύσει τα στάδια της εγκυμοσύνης και να κατευθύνει τη μητέρα με ακρίβεια. Η γνώση και η προετοιμασία καθιστούν τη μητέρα πιο σίγουρη και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια της κύησης.
Πόσο καιρό διαρκεί η εγκυμοσύνη;
Το ταξίδι της κύησης διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες, δηλαδή 280 ημέρες. Τα 3 τρίμηνα αποτελούν φάσεις ανάπτυξης για το έμβρυο, το οποίο σιγά σιγά παίρνει ανθρώπινη μορφή. Ωστόσο, είναι σχετικά σπάνιο μια μητέρα να γεννήσει ακριβώς την ημερομηνία που έχει προβλέψει ο ιατρός. Συνήθως, υπάρχει μία απόκλιση μίας εβδομάδας πριν ή μετά. Αν, παρόλα αυτά, δεν «σπάσουν τα νερά» και έχει περάσει αρκετά η ημερομηνία αυτή, θα πραγματοποιηθούν «τεχνητοί πόνοι».
Εγκυμοσύνη και εβδομάδες: τι συμβαίνει ακριβώς;
Η αλήθεια είναι πως τις πρώτες 4-5 εβδομάδες, η μητέρα δεν έχει συνειδητοποιήσει ακριβώς ότι μέσα της υπάρχει ένα μικρό πλάσμα. Δεν βιώνει εξαρχής την εγκυμοσύνη, απλά ίσως να έχει μία αδιαθεσία. Συχνά, οι μητέρες νιώθουν κόπωση, ναυτία, ευαισθησία στο στήθος και ενίοτε έχουν κακή διάθεση. Πιο αναλυτικά λοιπόν:
1η – 9η εβδομάδα
- 1η -4η εβδομάδα: Η μητέρα δεν νιώθει πραγματικά έγκυος ακόμα. Τον πρώτο καιρό, έχει κανονικά περίοδο ενώ στη συνέχεια το ωάριο που απελευθερώνει, ενσωματώνεται στο ενδομήτριο ώστε να ξεκινήσει η κύηση. Είναι πολύ σημαντικό να κοπούν συνήθειες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η καφεΐνη.
- 5η εβδομάδα: Το έμβρυο αναπτύσσεται. Το μέγεθος του δεν ξεπερνάει τα 1.25 – 2 χιλιοστά. Σε αυτό το στάδιο υπάρχει η δημιουργία του νευρικού συστήματος και της καρδιάς.
- 6η εβδομάδα: Το έμβρυο έχει μέγεθος ρυζιού. Αυτή την εβδομάδα ξεκινά η καρδιά να χτυπάει, και να σχηματίζονται μέρη του μωρού όπως κεφάλι, δάχτυλα, αυτιά, και άλλα.
- 7η – 9η εβδομάδα: Αυτές τις εβδομάδες το μωρό ξεκινάει από 10 και φτάνει 22 εκατοστά. Ο εγκέφαλος, τα πόδια, τα μάτια και το πρόσωπο αναπτύσσονται ραγδαίως. Μέχρι τώρα, η μητέρα νιώθει αρκετά άβολα. Πονοκέφαλοι, δυσκοιλιότητα, ναυτίες, βαρύ στήθος και πολλά άλλα είναι μερικά από τα συμπτώματα που βιώνει.
10η – 20η εβδομάδα
- 10η – 13η εβδομάδα: Το μωρό έχει ολοκληρωμένη καρδούλα και η ανάπτυξη συνεχίζεται σχηματίζοντας πλήρως: οστά, όργανα, μύες και άκρα. Πλέον ζυγίζει 22-26 γραμμάρια. Έφτασε η στιγμή να γίνει ο πρώτος υπέρηχος αλλά και η Αυχενική Διαφάνεια για ανιχνευθούν πιθανοί δείκτες χρωμοσωμικής ή συγγενούς ανωμαλίας.
- 14η – 16η εβδομάδα: ΄Ήρθε η στιγμή που το μωράκι σας μπορεί να ακούσει την καρδιά σας όπως και άλλους εξωτερικούς ήχους. Μεγάλωσε και έφτασε τα 80-86 εκατοστά. Στον υπέρηχο, θα το δείτε να σχηματίζει γροθιές με τα χέρια του.
- 17η – 20η εβδομάδα: Η κίνηση που νιώθετε μέσα σας δεν είναι η ιδέα σας. Το μωρό σας έχει μεγαλώσει φτάνοντας τα 150-1 γραμμάρια και κάθε του κίνηση σας γίνεται αισθητή.
21η – 32η εβδομάδα
- 21η – 24η εβδομάδα: Το μωρό σας τώρα ζυγίζει 340-350 γραμμάρια με μήκος γύρω στα 22 με 25 εκατοστά. Ο σκελετός του αναπτύσσεται και το κρανίο σκληραίνει. Επίσης, μπορεί και λαμβάνει οξυγόνο μέσω του πλακούντα. Όσο μεγαλώνει το παιδί, η γυναίκα δυσκολεύεται περισσότερο. Σε αυτό το σημείο υπάρχει έντονη αίσθηση κόπωσης και λιποθυμίας και πολλές γυναίκες παίρνουν σίδηρο.
- 25η – 28η εβδομάδα: Το έμβρυο έχει ωριμάσει αρκετά και έχει σχηματιστεί τέλεια ζυγίζοντας πια 1 ολόκληρο κιλό! Ήρθε η ώρα για την εξέταση καμπύλης σακχάρου ώστε να διαπιστωθεί αν είναι ικανός ο οργανισμός να μεταβολίζει τη γλυκόζη για να παράγει ενέργεια.
- 29η – 32η εβδομάδα: Το μωρό έχει πάρει θέση για να γεννηθεί, με το κεφάλι προς τα κάτω αν είναι κανονικός τοκετός αλλιώς αντίθετα αν είναι καισαρική. Ζυγίζει 2 κιλά και είναι 42 εκατοστά. Οι πνεύμονές του συνεχίζονται να ολοκληρώνονται ενώ την ίδια στιγμή η μητέρα παράγει το πρωτόγαλα στο στήθος της.
33η – 37η εβδομάδα
- 33η – 37η εβδομάδα: Το μωρό ζυγίζει 3-4 κιλά και είναι έτοιμο να το κρατήσετε στα χέρια σας. Ο εγκέφαλος, το νευρικό σύστημα και οι πνεύμονες είναι ολοκληρωμένοι και τα οστά σκληραίνουν. Λόγω του όγκου το μωρού, η μητέρα εμφανίζει δυσπεψία καθώς ο σάκος πιέζει το στομάχι της. Επίσης, το βάρος έχει αυξηθεί. Πλέον ο μόνος πρακτικός λόγος που το μωρό παραμένει στο σάκο είναι για να πάρει βάρος.
- 37η – 40η ή 41η εβδομάδα: Το μωρό είναι πανέτοιμο. Οι περισσότερες γυναίκες γεννούν μεταξύ αυτών των εβδομάδων. Σε περίπτωση που δεν σπάσουν τα νερά, η διαδικασία προχωράει με τεχνητούς πόνους.
Για περισσότερες πληροφορίες ή τυχόν απορίες σχετικά με την εγκυμοσύνη και τις εβδομάδες, επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο Παναγιώτη Πατραμάνη – Γεωργαλή στο 210 96 80 883.