Διατροφή & Άσκηση κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Subtitle for the blog page

Διατροφή & Άσκηση κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Η σωστή διατροφή και άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες πρακτικές για τη διατήρηση και ενίσχυση της υγείας της μέλλουσας μητέρας και του μωρού.

Είναι σαφές ότι η σωματική δραστηριότητα της εγκύου, καθώς και οι διατροφική της ρουτίνα θα πρέπει να τηρούνται μέσα στα κατάλληλα πλαίσια που έχουν ορισθεί από τους ειδικούς.

Η μέλλουσα μαμά πρέπει να ενημερωθεί από το γυναικολόγο της, ο οποίος θα της συστήσει τους κατάλληλους ανθρώπους για μια σωστή και ασφαλή καθοδήγηση. Έτσι, σε συνεργασία με ειδικούς συμβούλους, ο γυναικολόγος θα καταλήξει στο ιδανικό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, βάσει των ειδικών αναγκών της κάθε γυναίκας.

Σωστή Διατροφή κατά την Εγκυμοσύνη

Αναφερόμενοι στη σωστή διατροφή εννοούμε την προσαρμογή των διατροφικών συνηθειών της μέλλουσας μητέρας με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας της αλλά και του μωρού. Η τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί βασικό παράγοντα για την υγιή ανάπτυξη του μωρού.

Όσον αφορά στα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η γυναίκα πρέπει να καταναλώνει τροφές από μια ποικιλία ομάδων τροφίμων, όπως:

  • Δημητριακά
  • Φρούτα
  • Λαχανικά
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Πηγές πρωτεϊνών

Γενικά, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να προσλαμβάνουν επιπλέον 300 θερμίδες ημερησίως. Ωστόσο, θα πρέπει να συζητήσουν τις ιδιαίτερες θερμιδικές τους ανάγκες με το γιατρό τους και η διατροφή να προσαρμοστεί ανάλογα με αυτές.

Στις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος, η συνιστώμενη αύξηση είναι από 11 έως 15 κιλά. Εάν πρόκειται για υπέρβαρη γυναίκα, τότε η αύξηση βάρους είναι απαγορευτική, ενώ θα πρέπει να συζητηθεί η κατάλληλη μέθοδος για απώλεια βάρους. Η υπερβολική πρόσληψη  βάρους αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, καθώς και την πιθανότητα τοκετού με καισαρική τομή.

Η σημασία του νερού

Το νερό αποτελεί πολύτιμο φορέα, το οποίο μεταφέρει στο μωρό τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνει η μέλλουσα μητέρα μέσα από τις τροφές. Επίσης βοηθάει στην αποφυγή πρηξίματος, λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης και του ουροποιητικού συστήματος, στην πρόληψη αιμορροΐδων και δυσκοιλιότητας. Η συνιστώμενη κατανάλωση νερού και υγρών ανά ημέρα είναι τα 10 ποτήρια.

Μείωση της καφεΐνης

Λόγω των ενδεχόμενων αρνητικών επιδράσεων που μπορεί να έχει η καφεΐνη στο μωρό που αναπτύσσεται, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη μείωσή της από τη διατροφή κατά την εγκυμοσύνη. Εναλλακτικά, συστήνεται κατανάλωση καφεΐνης σε ποσότητα μικρότερη από 200 mg την ημέρα.

Συμπληρώματα Διατροφής

Ακόμα και στην περίπτωση μίας υγιεινής διατροφής, η έγκυος συχνά δεν προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Η προσθήκη βιταμινών στο πρόγραμμα διατροφής – κατά προτίμηση τρεις μήνες ή περισσότερο πριν από τη σύλληψη – μπορεί να καλύψει τις διατροφικές της ανάγκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η έγκυος θα πρέπει να συμβουλευθεί το γιατρό σχετικά με τα κατάλληλα συμπληρώματα βιταμινών καθώς και άλλα συμπληρώματα διατροφής πριν ξεκινήσει τη λήψη τους.

Άσκηση κατά την εγκυμοσύνη

Οι ειδικοί που ασχολούνται με τη γυναικεία υγεία συστήνουν οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη να παραμένουν σωματική δραστήριες. Η τακτική άσκηση καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθάει τη γυναίκα να έχει:

  • Περισσότερη ενέργεια
  • Μειωμένο πόνο στην πλάτη
  • Βελτιωμένη ψυχολογία
  • Καλύτερη επαφή με το σώμα της

Επίσης, μετά τον τοκετό, επιτυγχάνεται ταχύτερη επιστροφή στη φυσική κατάσταση όπως αυτή ήταν πριν από την εγκυμοσύνη.

Φυσικά, το πρόγραμμα άσκησης θα πρέπει να ορισθεί από ειδικό και να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της εγκύου.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ασκήσεων που μπορεί να κάνει η έγκυος στο σπίτι και οι οποίες προσαρμόζονται ανάλογα σε κάθε τρίμηνο. Σαφώς, ένας από τους πιο απλούς αλλά σημαντικότερους τρόπους σωματικής άσκησης για την έγκυο γυναίκα και ο οποίος συστήνεται στις περισσότερες περιπτώσεις είναι το περπάτημα.

Σε κάθε περίπτωση, η τακτική επαφή και παρακολούθηση από το γιατρό και τους ειδικούς συμβούλους είναι απαραίτητα για μία κατάλληλα προσαρμοσμένη διατροφή και το σωστό πρόγραμμα σωματικής άσκησης.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία

medifem
medifem, on in Uncategorized