Διάγνωση Καρκίνου του Μαστού Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Subtitle for the blog page

Διάγνωση Του Καρκίνου Μαστού Κατά Τη Διάρκεια Της Εγκυμοσύνης

Διάγνωση Καρκίνου του Μαστού Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Ο καρκίνος του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μία σπάνια κατάσταση. Ωστόσο, σε περίπτωση που η έγκυος εντοπίσει κάποιον όγκο ή παρατηρήσει αδικαιολόγητες μεταβολές στο στήθος της, θα πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό της έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος έλεγχος.
Υπάρχουν ποικίλες εξετάσεις που μια έγκυος μπορεί να κάνει σε περίπτωση υποψίας για καρκίνο του μαστού. Εάν τα αποτελέσματα αναδείξουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω διαφόρων θεραπευτικών επιλογών, όσο η ασθενής διανύει την περίοδο κύησης.

Πόσος συχνός είναι ο Καρκίνος του Μαστού κατά την Εγκυμοσύνη;

Ο καρκίνος του μαστού απαντάται σε περίπου 1 στις 3.000 έγκυες γυναίκες, ενώ είναι ο πιο συνήθης τύπος καρκίνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο Καρκίνος Μαστού είναι πιο δύσκολο να διαγνωσθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η διάγνωση του καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο δύσκολη. Όσο μια γυναίκα διανύει περίοδο κύησης, οι ορμονικές μεταβολές προκαλούν διάφορες αλλαγές στους μαστούς. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αυξηθούν σε μέγεθος, να αλλάξουν σχήμα ή/ και να είναι πιο ευαίσθητοι στο άγγιγμα. Έτσι, μία έγκυος μπορεί να δυσκολευτεί να εντοπίσει κάποιον όγκο ή κάποια μεταβολή στο μαστό, η οποία οφείλεται στον καρκίνο. Για το λόγο αυτό, η διάγνωση, τις περισσότερες φορές, δε γίνεται παρά μόνον όταν ο όγκος έχει μεγαλώσει αρκετά.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωσθεί ο καρκίνος του μαστού εγκαίρως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ότι πολλές γυναίκες αναβάλλουν τον έλεγχο με μαστογραφία έως και μετά την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός μπορεί να κάνουν τον ιστό του μαστού πιο πυκνό, κάτι που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία στον εντοπισμό πρώιμου καρκίνου μέσω μαστογραφίας.

Εξαιτίας των προκλήσεων αυτών, όταν μια έγκυος γυναίκα αναπτύσσει καρκίνο του μαστού, συχνά διαγιγνώσκεται σε μεταγενέστερο στάδιο από ό, τι εάν δεν ήταν έγκυος. Την περίοδο αυτή, υπάρχουν επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες ο καρκίνος να έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.

Τι πρέπει να κάνει η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού;

Εάν η έγκυος εντοπίσει κάποια διόγκωση ή παρατηρήσει αλλαγές στο στήθος της, δεν πρέπει να τις αγνοήσει και θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γυναικολόγο της. Ο γιατρός θα κρίνει εάν ο έλεγχος θα γίνει με μαστογραφία ή με την εφαρμογή άλλων απεικονιστικών εξετάσεων, όπως το υπερηχογράφημα ή η μαγνητική τομογραφία (MRI). Τυχόν ύποπτες αλλαγές στο στήθος θα πρέπει να ελέγχονται ή ακόμη και να υποβάλλονται σε βιοψία, προτού επιβεβαιωθεί ότι αποτελούν φυσιολογικές ορμονικές αντιδράσεις του οργανισμού κατά την εγκυμοσύνη.

Είναι ασφαλής η μαστογραφία ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μια βασική ανησυχία όσον αφορά σε οποιαδήποτε απεικονιστική εξέταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εάν εκθέτει το αναπτυσσόμενο έμβρυο σε ακτινοβολία, η οποία θα μπορούσε να είναι επιβλαβής, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο.

Διάγνωση Του Καρκίνου Μαστού Κατά Τη Διάρκεια Της Εγκυμοσύνης

Με τη χρήση της μαστογραφίας, μπορούν να ανιχνευθούν οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού που αναπτύσσονται όταν μια γυναίκα είναι έγκυος. Γενικά θεωρείται ότι δεν υποβάλλει σε κάποιον κίνδυνο τη γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ποσότητα ακτινοβολίας που απαιτείται για μια μαστογραφία είναι μικρή και εστιάζει στους μαστούς, έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος της να μην προσεγγίζει άλλα μέρη του σώματος. Για επιπλέον προστασία, τοποθετείται μια ασπίδα μόλυβδου στο κάτω μέρος της κοιλίας για να αποτρέψει την ακτινοβολία από το να εκταθεί στη μήτρα. Παρόλα αυτά, μικρές ποσότητες ακτινοβολίας ενδέχεται να φτάσουν στο έμβρυο. Κάτι τέτοιο είναι υπό συζήτηση, καθώς η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε ένα τεκμηριωμένο συμπέρασμα όσον αφορά στις επιπτώσεις ακόμη και μιας πολύ μικρής δόσης ακτινοβολίας σε ένα αγέννητο μωρό.

Η εξέταση υπερήχου στο μαστό δε χρησιμοποιεί ακτινοβολία. Για το λόγο αυτό, θεωρείται πως πρόκειται για μια ασφαλή διαδικασία διάγνωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο υπέρηχος, επίσης, είναι μια εύκολη και απλή εξέταση, οπότε είναι συχνά και η πρώτη επιλογή για την αξιολόγηση μιας μεταβολής στο στήθος (π.χ. μια διόγκωση).

Επίσης, κατά τη μαγνητική τομογραφία, δε γίνεται χρήση ακτινοβολίας και θεωρείται ότι μπορεί να εφαρμοστεί άφοβα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, το υλικό χρώσης που χρησιμοποιείται στη μαγνητική τομογραφία μπορεί να εισχωρήσει στον πλακούντα, δηλαδή το όργανο που συνδέει τη μητέρα με το έμβρυο. Το υλικό αυτό έχει συνδεθεί με εμβρυϊκές ανωμαλίες σε πειραματόζωα. Για το λόγο αυτό, πολλοί γιατροί δεν συνιστούν μαγνητική τομογραφία με υλικό χρώσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αυτό.

Βιοψία μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση διόγκωσης (όγκου) στο μαστό ή τα μη φυσιολογικά ευρήματα έπειτα από απεικονιστικό έλεγχο, μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η βιοψία είναι ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί εάν η αλλαγή του μαστού αφορά σε κακοήθεια. Κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας, λαμβάνονται μικρά κομμάτια ιστού του μαστού από την περιοχή που έχει τεθεί σε υποψία. Οι βιοψίες του μαστού πραγματοποιούνται με τη χρήση μιας κοίλης βελόνας και συνήθως γίνονται στο χώρο του ιατρείου. Ο γιατρός χρησιμοποιεί φάρμακο με σκοπό την τοπική αναισθησία της περιοχής του μαστού που τίθεται στη διαδικασία. Κάτι τέτοιο δεν υποβάλλει σε κάποιον κίνδυνο το έμβρυο.

Σε περίπτωση που η βιοψία με τη χρήση βελόνας δεν είναι ικανή για να οδηγήσει σε σαφή αποτελέσματα, η χειρουργική βιοψία είναι συνήθως το επόμενο βήμα. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται λήψη ενός μεγαλύτερου τμήματος ιστού μέσω μικρής τομής στο στήθος. Οι χειρουργικές βιοψίες γίνονται συχνά υπό γενική αναισθησία, κάτι που ενέχει μικρό κίνδυνο για το έμβρυο.

Εξετάσεις για τη σταδιοποίηση του καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εάν εντοπισθεί καρκίνος του μαστού, μπορεί να κριθεί απαραίτητος περαιτέρω έλεγχος με σκοπό τη σταδιοποίηση του καρκίνου, καθώς και τυχόν μεταστάσεις.

Όπως προαναφέρθηκε, απεικονιστικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία δε χρησιμοποιούν ακτινοβολία και η διενέργειά τους κρίνεται ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, για τον καθορισμό της θεραπευτικής προσέγγισης, απαιτούνται ακτινογραφίες θώρακος. Σε αυτές, γίνεται χρήση μικρής ποσότητας ακτινοβολίας. Έτσι, εφόσον η κοιλιά είναι προστατευμένη κατά την εκτέλεση της εξέτασης, η έγκυος και το έμβρυο δε διατρέχουν κάποιον κίνδυνο.

Άλλες εξετάσεις, όπως είναι το PET scan, η οστική σάρωση και η υπολογιστική τομογραφία, αυξάνουν τις πιθανότητες να εκθέσουν το έμβρυο σε ακτινοβολία. Όμως, οι συγκεκριμένες εξετάσεις, τις περισσότερες φορές, δεν είναι απαραίτητες, ειδικά εάν ο καρκίνος δεν έχει κάνει μετάσταση. Εάν κάποια από αυτές τις εξετάσεις κριθεί απαραίτητη, οι γιατροί ενδέχεται να είναι σε θέση να κάνουν προσαρμογές για να περιορίσουν την ποσότητα της έκθεσης του εμβρύου σε ακτινοβολία.

Μπορεί ο Καρκίνος του Μαστού να μεταφερθεί στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Δεν υπάρχει κάποια καταγεγραμμένη περίπτωση σύμφωνα με την οποία ο καρκίνος μαστού έχει μεταφερθεί από τη μητέρα στο έμβρυο. Παρόλα αυτά, έχουν αναφερθεί πολύ λίγα περιστατικά όπου ο καρκίνος έχει φτάσει στον πλακούντα (το όργανο που συνδέει τη μητέρα με το έμβρυο). Κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα της τροφής που λαμβάνει το έμβρυο από τη μητέρα.

 

ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία

medifem
medifem, on in Uncategorized