Αντισυλληπτικά Χάπια

Subtitle for the blog page

Αντισυλληπτικά Χάπια

Αντισυλληπτικά Χάπια

Τι  είναι τα αντισυλληπτικά χάπια;

Τα αντισυλληπτικά χάπια, γνωστά και ως συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια (combined oral contraceptive pill – COCP), είναι η πλέον δημοφιλής μέθοδος ελέγχου των γεννήσεων. Μάλιστα, εφόσον χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού, παρέχουν στην γυναίκα αντισύλληψη παραπάνω από 99%, όπως υπογραμμίζει ο Δρ. Πατραμάνης.

To «χάπι» εγκρίθηκε το 1960 πρώτη φορά στις Η.Π.Α. και ήταν τόσο μεγάλη η απήχησή του, που μέχρι το 1962 υπολογίζεται ότι το χρησιμοποιούσαν γύρω στις 1,5 εκατομμύριο γυναίκες. Έκτοτε, περισσότερες από 300 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν χρησιμοποιήσει τα αντισυλληπτικά χάπια ως ένα απλό, ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο για την επίτευξη της αναπαραγωγικής ελευθερίας. Έτσι, πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι είναι μια από τις πιο σημαντικές, κοινωνικά, εξελίξεις στη σύγχρονη ιατρική.

Πώς λειτουργούν τα αντισυλληπτικά χάπια;

Υπάρχουν διαφορετικά είδη αντισυλληπτικών, μολαταύτα όλα περιέχουν Οιστρογόνο και Προγεστερόνη (ορμόνες).  Τα αντισυλληπτικά περιέχουν μικρές ποσότητες ορμονών παρόμοιες με αυτές που παράγει το σώμα στη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Τοιουτοτρόπως, ο οργανισμός αντιλαμβάνεται ότι έχει ήδη αρκετή ποσότητα από τις εν λόγω ορμόνες και ως εκ τούτου απενεργοποιεί τις ωοθήκες. Οι ωοθήκες με τη σειρά τους πέφτουν σε αδράνεια και συνεπώς ακόμα και με απροφύλακτο σεξ καθίσταται πρακτικά αδύνατη η γονιμοποίηση.

Οι ορμόνες στα αντισυλληπτικά χάπια λειτουργούν έτσι ώστε να αποτρέπουν την εγκυμοσύνη, σταματώντας την ωορρηξία ή την απελευθέρωση ενός ωαρίου από την ωοθήκη. Ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια αλλάζουν επίσης προσωρινά την βλέννη του τραχήλου της μήτρας, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να εμφυτευτεί ένα γονιμοποιημένο ωάριο. Λαμβάνεται ένα αντισυλληπτικό χάπι καθημερινά, συνήθως στο ίδιο χρονικό διάστημα κάθε μέρα, ανάλογα με το χάπι.

Διευκρινίζεται και πρέπει να καταστεί σαφές πως τα αντισυλληπτικά δεν προστατεύουν επ’ ουδενί λόγο από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Σε αυτή την περίπτωση συνίσταται η χρήση προφυλακτικού ή άλλες μέθοδοι προστασίας.

Αντισυλληπτικά χάπια: Περαιτέρω χρήση

Τα αντισυλληπτικά χάπια εκτός από την προφανή χρήση τους, χορηγούνται στις γυναίκες και για άλλα γυναικολογικά θέματα. Ο Δρ. Πατραμάνης σημειώνει τα ακόλουθα :

  • Ενδομητρίωση ή ινομυώματα της μήτρας
  • Aποτροπή της αναιμίας κάνοντας τις περιόδους ελαφρύτερες ή μικρότερες
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)
  • Θεραπεία της ακμής και της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας
  • Mείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, καρκίνου της μήτρας και καρκίνου του παχέος εντέρου
  • Έλεγχος των εξάψεων κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση
  • Μείωση κραμπών της περιόδου (δυσμηνόρροια)
  • Διαχείριση του προεμμηνορροϊκού σύνδρομο (PMS) και της προεμμηνορροϊκής δυσμορφικής διαταραχής (PMDD).

Αντισυλληπτικά χάπια: Μειονεκτήματα

Παρόλη την πολυδιάστατη φύση των αντισυλληπτικών χαπιών και των θεμάτων που αντιμετωπίζουν, είναι περιτριγυρισμένα από μια παραφιλολογία για την αξία τους. Ο Δρ. Πατραμάνης ενημερώνει για τις πραγματικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα, έτσι και τα αντισυλληπτικά μπορεί να εμφανίσουν ορισμένες παρενέργειες, που όμως δεν είναι απαραίτητο ότι θα εμφανιστούν σε κάθε γυναίκα. Ενδεικτικά αναφέρονται η μασταλγία, η ναυτία, ο εμετός, οι ηπατικές διαταραχές κ.α.. Θεωρούνται όμως σπάνιες περιπτώσεις. Μάλιστα οι θρομβώσεις βρέθηκε να παρουσιάζονται σε 1 στις 15-25.000 γυναίκες. Η δε κατάθλιψη για την οποία επίσης ενοχοποιούνται τα αντισυλληπτικά, μπορεί να διαχειριστεί με απλή αλλαγή χαπιού.

Όσον αφορά τον καρκίνο και την αύξηση βάρους, δεν υπάρχουν μελέτες που δείχνουν συσχετισμό με τα αντισυλληπτικά χάπια. Ομοίως και στην περίπτωση της γυναικείας στειρότητας. Αντιθέτως βοηθούν και ενισχύουν την γυναικεία γονιμότητα το πρώτο διάστημα μετά τη διακοπή τους. Καμία επίσης έρευνα δεν επιβεβαιώνει τον κίνδυνο για το έμβρυο, συνίσταται ωστόσο η διακοπή τους μόλις η γυναίκα μείνει έγκυος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως και κανένα άλλο φάρμακο, έτσι και τα αντισυλληπτικά δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιατρού.

 

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες ως προς τα αντισυλληπτικά χάπια, επικοινωνήστε αμέσως με τον Γυναικολόγο – Μαιευτήρα Δρ. Πατραμάνη. Λόγω της πολυετούς εμπειρίας του είναι σε θέση να σας κατευθύνει στη λήψη της σωστής για εσάς απόφασης, ενώ το άρτια εξοπλισμένο ιατρείο του δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφάλειας στην ασθενή.

επικοινωνία

επικοινωνία

medifem
medifem, on in Uncategorized